Het leven loopt zoals het loopt

Ken je dat? Dat je vol vertrouwen en helderheid een doel voor ogen hebt? En dat je daar dan alles aan wil doen om dat doel te behalen? En dat dan het leven loopt zoals het loopt en dat doel verder weg lijkt dan ooit? Hou je dan vertrouwen in je doel? Of beter gezegd, hou je dan vertrouwen in jezelf, dan je je doel haalt?

juli-1995-saskia-mam-wanda

 

Het boek dat ik aan het schrijven ben, is zo’n doel. Ik ben heel helder over mijn motivatie om dat boek te schrijven. Ik weet ook zeker dat het er komt. Toch had ik echt een andere verwachting van wanneer ik dit boek zou publiceren. De publicatiedatum heb ik diverse keren opgeschort. Waarom? Omdat het leven loopt zoals het loopt. Dit zeg ik niet lichtvaardig. Ik heb mezelf vaak veroordeeld, tekort gedaan, bekritiseerd dat Ik Mis Wanda nog niet af was. Nog steeds niet compleet was.

.

Inmiddels is er veel gebeurd. In mijn leven. In het leven van mijn ouders, en ook in het leven van mijn kinderen. Steeds was er een duidelijk aanleiding voor mij om het schrijven nog niet te kunnen voltooien. Steeds was het schrijven van dit boek niet de hoofdprioriteit. Waren daar goede redenen voor? Zeker! Dat komt ook zeker aan de orde in mijn boek. Dat hoofdstuk heb ik afgelopen maand namelijk geschreven.

.

Nu is het een kwestie van afronden. Ik heb de draad opgepakt, en het is me ook helemaal helder dat de tijd er nu echt rijp voor is om mijn boek aan de wereld te kunnen presenteren. Ik ben er klaar voor. Waarom? Omdat het leven loopt zoals het loopt. Omdat ik nu zelf de stappen in mijn eigen persoonlijke groei heb kunnen zetten die nodig bleken om het boek waardig af te kunnen ronden.

.

De laatste hand wordt gelegd aan het schrijven, aan het redigeren, aan het publiceren. En op 14 december 2018 is het zover. Wanda zou dan 50 jaar geworden zijn. Wat een prachtige dag om volwassenen die net als ik een broer of zus hebben verloren dit verhaal te kunnen aanreiken. Het onzichtbare verlies van een broer of zus een tastbaar gezicht te geven. Onder woorden te kunnen brengen, aandacht voor te vragen, en uitleg over te kunnen geven. Een broer of zus is je langstlevende relatie. Je bent nooit klaar om die te verliezen. Wel kun je de R.O.U.T.E. volgen van verlies naar vertrouwen. Vertrouwen in het leven: dat het leven loopt zoals het loopt. Vertrouwen in jezelf, dat je jouw broer of zus nog in je meedraag. Vertrouwen in je broer of zus zelf, dat je die nog kan eren, herinneren en bij je kan dragen.

.

In het vertrouwen en de wetenschap dat jij nog steeds die broer of zus bent van de broer of zus die je bent verloren.

.

Saskia
zus van Wanda
xx

6 Comments on “Het leven loopt zoals het loopt

 1. Het leven loopt zoals het loopt, er zit nieuw leven in ons, we ontmoeten elkaar, kennen vreugde en verdriet. En nu je boek, ik wil er graag bij zijn.
  Liefs, Inge

 2. Wat mooi Saskia! Inderdaad het leven loopt zoals het loopt. Je bent een kanjer zoals je dit hebt opgepakt en er mee omgaat. Veel succes met de afronding van het boek. Ik ga het zeker lezen.

  1. Dankjewel voor je mooie woorden, Gerda, en dit boek sluit ook prachtig aan op jouw werk, realiseer ik me. Superfijn dat je het boek gaat lezen!
   Saskia
   xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *